Una de les despeses més elevades de les llars és l’energia, i més aquests últims mesos, on la factura de la llum i el gas ha pujat exponencialment. Per això, des d’Eltex volem donar-te 5 consells perquè puguis estalviar energia a casa, així reduir les despeses mentre ajudes al planeta. Tot i això, l’estalvi energètic implica un temps, i és qüestió de canviar els nostres hàbits diaris.

Llums LED, una bona opció per a l'estalvi

A diferència de fa uns anys, quan els llums LED tenien molt baixa eficàcia lluminosa, aquestes han esdevingut la millor opció del mercat. Avui dia, els llums LED tenen una llarga vida útil i el seu consum és mínim, per la qual cosa ofereixen una gran eficiència energètica. A més, gràcies a la seva evolució, no hi ha un retard per arrencada, per la qual cosa la seva il·luminació és immediata i molt efectiva. Encara que el cost dels llums sigui elevat, el potencial d’estalvi és molt alt.

Electrodomèstics amb etiqueta energètica A

La calefacció és la despesa energètica més gran d’una llar, seguida de prop pels electrodomèstics. Segons el tipus d’electrodomèstic, el consum serà més elevat que un altre, per exemple, la nevera té un dels consums més baixos. Tot i això, tots impliquen una despesa important. Per sort, aquests darrers anys, són moltes les empreses que han apostat per la fabricació d’electrodomèstics de baix consum. Aquests van assenyalats amb l’etiqueta energètica A, A+, A++ o A+++, i aquesta última és la millor respecte al consum. La diferència entre la lletra C i A pot ser abismal, per la qual cosa implica la despesa energètica.

consum-llar - Eltex
Aprofita el sol sempre que puguis

Sens dubte, el Sol es converteix en el millor aliat per estalviar energia. És molt interessant que observis la teva llar per identificar aquelles estades que més llum natural reben i les hores, per poder aprofitar aquesta llum, intentar prescindir de l’elèctrica. A més, l’energia solar està sent una gran font d’estalvi per a milers de llars al nostre país, per això des d’Eltex t’animem a informar-te sobre les plaques solars.

El consum fantasma

El consum fantasma o standby pot suposar més del 10% del consum energètic de l’habitatge, per això cal anar amb compte a l’hora de no desconnectar els elements electrònics del corrent. A més, és una despesa innecessària, ja que aquests elements no estan sent utilitzats, per la qual cosa no n’hi ha cap profit. El simple gest d’apagar completament els aparells, és més que suficient per reduir aquest sobrecost.

el-consum-fantasma-1024x539
I sobretot, apaga la llum quan no la necessitis

Sí. Encara que sembli l’acció més lògica per estalviar energia, hi ha molta gent que segueix deixant els llums encesos sense necessitat. Un discurs molt utilitzat per confirmar aquesta mala praxi és a dir “hi ha més despesa quan s’apaga i s’encén de manera seguida, que si es deixa encesa”. Aquest fet és fals. Actualment, amb el tipus de bombeta que es fa servir, no hi ha cap sobrecàrrec de consum per encendre i apagar la llum de manera freqüent. Així que aquests minuts que es deixa encesa la llum sense cap utilitat, implica un consum innecessari. Solució: apagueu la llum sempre que s’abandoni una habitació. Sempre hi ha temps de tornar-la a encendre.

Altres notícies d'interès...