Autora: Patricia Pérez
Data de publicació: 02/06/2022
Fa anys que les ciutats tracen un pla de transició cap a l’ecologia i sostenibilitat, generant estratègies i accions per a reduir la gran petjada de carboni que deixen cada dia. En l’article d’avui, ens centrarem en l’arquitectura verda, una nova manera de construcció urbanística que es basa a minimitzar els efectes nocius per al medi ambient.
Què és l'arquitectura verda?
L’arquitectura verda és un disseny sostenible dirigit a conservar el medi ambient, millorar la vida de les persones, fer un ús eficient de l’energia i reduir la contaminació.
Per a això, els edificis construïts compten amb una sèrie de característiques que permeten complir amb tots els objectius comentats. Els aspectes més importants per a poder denominar un edifici com a arquitectura verda és l’elecció dels materials i les pràctiques de construcció. Tots dos han de ser ecològics.
D’altra banda, trobem una sèrie de requisits que han de ser emplenats per a considerar-se com a edifici sostenible:
- Estudi específic dels condicionants ambientals, com és la humitat, les temperatures o l’orientació de l’edifici.
- Estudi de condicionants socials, amb la finalitat que l’edifici contribueixi a un desenvolupament social sostenible.
- Estudi dels condicionants culturals, ja que en cada país els costums són diferents, per la qual cosa les solucions per a reduir l’impacte ambiental hauran d’adaptar-se.
Les característiques de l'arquitectura verda
Encara que les persones relacionen l’arquitectura verda amb jardins verticals i una gran quantitat de vegetació en les façanes, aquest tipus de construcció va molt més enllà. Aquest gènere abasta molts aspectes, dels quals destacarem els més rellevants:
- Ubicació òptima, maximitzant la llum solar, els vents i el refugi natural.
- Fonts d’energia alternatives renovables, com l’energia solar.
- Sistemes de ventilació eficients.
- Accessoris de plomeria per a l’estalvi de l’aigua.
- Il·luminació i electrodomèstics de baix consum.
- Recol·lecció d’aigua de pluja i reutilització d’aigües grises.
- Materials obtinguts (en la seva majoria) localment, eliminant el transport de llarga distància.
- Ús eficient de l’espai.
- Reutilització d’edificis antics.
- Integració del sistema coberta verd en els terrats.
Certificacions energètiques
Aquestes construccions sostenibles compten amb un sistema d’etiquetes segons la mena de segell o certificació que assoleixi l’edifici. Aquestes certificacions, emeses per un tècnic competent, permeten mesurar i comparar les diferents edificacions. Els paràmetres que es tenen en compte per a donar la certificació són:
- Les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle: relacionades amb el subministrament energètic.
- Les característiques del mateix edifici: permeten reduir la despesa innecessària d’energia.
- L’eficiència energètica: s’aconsegueix quan la relació entre consum i demanda d’energia és la correcta, evitant les pèrdues d’energia.
- L‘energia final consumida: la suma total de l’energia que s’utilitza per a les instal·lacions de l’edifici (climatització, calefacció, il·luminació).

Edifici energia zero o plus
Dins de l’arquitectura verda, trobem els edificis energia zero, que són aquells en el qual el consum energètic prové, exclusivament, de l’energia que s’autoprodueix, gràcies a fonts d’energia renovable, com la solar.
També, existeixen aquelles edificacions que produeixen un excés d’energia, és a dir, produeixen més energia de la qual consumeixen. A aquests, se’ls coneix com a edificis energia plus.
El futur urbà es dirigeix cap a l’arquitectura verda, ja que és l’única via sostenible per a continuar creixent com a civilització, sense que això suposi un risc real per a la supervivència del planeta. Actualment, ja són alguns els països que han apostat de ple per aquesta mena de construcció, i és qüestió d’anys, que totes les grans ciutats es converteixin en verds.