En la matinada del 24 de febrer de 2022, Rússia ha iniciat la invasió d’Ucraïna a través d’una dura operació militar, que ha consistit a bombardejar les ciutats més importants del país veí. Fa mesos que el món sencer està atent als moviments dels russos, ja que aquests poden afectar greument l’estabilitat socioeconòmica de molts països.

El conflicte energètic

Un dels temes més comentats és l’encariment de l’energia, i no és d’estranyar, si es té en compte que Rússia és el principal exportador de gas entre els països europeus. Amb la guerra iniciada, molts són els que es pregunten si Rússia tallarà el subministrament, acció que obligarà a Europa a buscar fonts alternatives

Aquest paradigma, tard o d’hora, provocarà que els preus del gas s’encareixin per la falta d’oferta, almenys a Europa, aspecte que influeix de manera directa al preu de la llum pel mecanisme de fixació de preus, que correlaciona a totes les energies. El mecanisme consisteix a realitzar una subhasta diària d’energia, on el gas és l’element més car i el que defineix el preu del quilowatt hora, per la qual cosa si hi ha un increment en el preu del gas, la llum, juntament amb les altres energies, també veuran els seus preus augmentar.

Espanya es veurà afectada?
Espanya porta temps treballant per a aconseguir suficient subministrament de gas davant l’amenaça d’enfrontament armat entre Rússia i Ucraïna. Per això, en els últims mesos, s’ha vist molt incrementada la importació de gas des dels Estats Units via marítima, amb l’objectiu de no sofrir un desproveïment

No obstant això, des de fa dies, els preus del gas, la llum i la gasolina ja han sofert un augment. Una pujada que seguirà a l’alça amb el recent esclat, i que deixa un panorama d’incertesa econòmica i un clima tibant, on l’energia serà un front calent.

Altres notícies d'interès...