Abans de decidir a invertir en plaques solars, una pregunta freqüent és ‘quant durarà la meva placa?’. Bé, la majoria de plaques tenen una vida útil de 20 – 30 anys, però moltes poden arribar als 40 anys de funcionament. No obstant això, què passa amb les nostres plaques quan arriben a la fi de la seva vida?
El reciclatge de les plaques
Un dels principals components de les plaques solars és el silici, motiu pel qual va ser necessari regular el futur dels panells. Des de l’1 de juliol de 2016, està en vigor la directiva europea que obliga els instal·ladors a recollir i reciclar gratuïtament els panells solars usats. Pel que, les famílies no han de pagar cap despesa per les operacions d’extracció, garantint així una bona praxi d’aquesta mena de material.
Com es reciclen les plaques solars?
- Desmuntatge primari: el vidre se separa de les altres parts de la placa, com el marc i el cablejat.
- Desmuntatge secundari: el vidre se separa de les cèl·lules fetes de silici i altres metalls. El vidre es pot reciclar de la forma habitual, i el silici s’usa per a fer nous panells solars o varetes per a soldadura. Les cèl·lules de silici es poden reutilitzar fins a 4 vegades!
Per què són sostenibles les plaques solars?
Cada panell instal·lat suposa aportar 55 kg menys de CO₂. Per tant, una instal·lació mitjana de 10 panells aporta 550 kg menys. Es calcula que, en pocs anys, totes les plaques solars instal·lades a Europa han aconseguit que s’emetin 6.000 tones menys de CO₂. Per aquestes dades, es considera un sector amb un doble impacte positiu en el medi ambient, ja que d’una banda es redueixen les emissions de CO₂, i per l’altre les plaques es reciclen gairebé de manera completa.