La independència energètica total, una realitat més pròxima gràcies a l'autoconsum

independència energètica total - Eltex

En els últims anys, la independència energètica total s’ha convertit en una meta cada vegada més popular. Això es deu en gran part a l’augment del preu dels combustibles fòssils, la preocupació pel canvi climàtic i la creixent demanda d’energia a tot el món. Una de les opcions per a aconseguir aquesta independència energètica és l’autoconsum. Però, és possible aconseguir la independència energètica total mitjançant l’autoconsum?

Què és l'autoconsum?

L’autoconsum consisteix a generar la nostra pròpia energia a partir de fonts renovables com la solar, l’eòlica o la hidràulica. Aquests sistemes poden instal·lar-se en habitatges, empreses, comunitats i, fins i tot, en municipis sencers. Avui dia, la font d’energia més viable és l’energia solar, a través de la instal·lació de plaques solars. 

L’objectiu de l’autoconsum és reduir la dependència de la xarxa elèctrica convencional i, per tant, disminuir la factura de la llum i les emissions de CO₂.

Podem aconseguir la independència energètica total?

Aconseguir la independència energètica total amb l’autoconsum no és fàcil, ja que existeixen certes limitacions tècniques i econòmiques. 

En primer lloc, és important destacar que la producció d’energia renovable no és constant i depèn de factors com l’hora del dia, l’època de l’any, el clima i la ubicació geogràfica. Això significa que, encara que tinguem instal·lat un sistema d’autoconsum, en alguns moments haurem de continuar utilitzant la xarxa elèctrica convencional per a abastir les nostres necessitats energètiques.

A més, per a aconseguir aquesta independència mitjançant l’autoconsum solar és necessari comptar amb una instal·lació prou gran per a cobrir totes les nostres necessitats. Això pot resultar inviable segons l’espai disponible per a col·locar la planta fotovoltaica. 

D’altra banda, en el cas de poder instal·lar la potència necessària per a proveir les necessitats de l’habitatge o empresa, per a aconseguir ser totalment independent s’ha de comptar amb bateries en la instal·lació.

independència energètica total - bateria - Eltex

Què és una bateria?

La bateria és un dispositiu d’emmagatzematge que permet recopilar tota aquella energia produïda per la planta fotovoltaica i que no ha estat consumida. En comptes d’enviar aquesta energia a la xarxa en forma d’excedents, s’emmagatzema en la bateria per a poder-la utilitzar quan sigui necessari. Això permet, per exemple, que una família amb una alta activitat nocturna, pugui aprofitar la seva pròpia energia a la nit, encara que la instal·lació solar no estigui produint.

Llavors, per què hauria d'instal·lar panells solars en la meva llar si no aconseguiré una independència energètica total?

Tot i les limitacions d’aconseguir una independència energètica plena, una instal·lació d’energia solar en la teva llar pot aportar-te grans avantatges. Et deixem alguns d’ells a continuació:

  • Estalvi en la factura de la llum: generant la teva pròpia energia amb panells solars, podràs reduir la teva factura un 70% al mes, xifra que pot veure’s ampliada al 90% gràcies als consells que ofereix Eltex d’autoconsum.
  • Reducció de les emissions CO₂: utilitzant energia solar a la teva llar, estaràs contribuint a la reducció de la dependència dels combustibles fòssils i a la lluita contra el canvi climàtic.
  • Increment del valor de la propietat: la instal·lació de panells solars pot augmentar el valor de la teva propietat fins a un 10%. Els compradors potencials poden estar disposats a pagar més per una casa amb panells solars.
  • Fiabilitat i durabilitat: els panells solars són altament de confiança i duradors. Amb el manteniment adequat, poden durar més de 30 anys, tenint així un alt rendiment.

En resum, la independència energètica total mitjançant l’autoconsum és un objectiu difícil d’aconseguir en la majoria dels casos, però que amb l’avanç del sector pot arribar a ser una realitat en un futur. No obstant això, és possible en alguns casos concrets i amb un bon estudi de l’edificació es podria determinar la viabilitat.

Altres notícies d'interès

Més del 70% d'estalvi a la factura de la llum!

Altres notícies d'interès

Més del 70% d'estalvi a la factura de la llum!