Avui dia, són moltes les persones que aposten per les energies renovables, sent l’energia solar la més buscada per particulars. I és que ara, és molt bon moment per a plantejar-te instal·lar plaques, ja que hi ha una àmplia possibilitat d’aconseguir ajudes i subvencions. Un aspecte que podrà fer de la teva instal·lació, una inversió més econòmica i rendible.

Fons Next Generation: aposta per a un futur verd

La Unió Europea, a causa, en part, de la Pandèmia de la COVID-19 i el preocupant avanç del canvi climàtic, ha llançat els Fons Next Generation EU, un programa d’ajudes econòmiques amb l’objectiu d’activar la transició cap a l’energia neta.

Aquest programa ha estat finançat amb 800.000 milions d’euros per a poder abastar diferents necessitats actuals referents a l’energia dels països. Una gran quantitat de diners que ha estat repartit per tots els estats membres, i Espanya ha rebut un total de 140.000 milions.

Aquesta ajuda és gestionada pel Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, que ha definit 6 tipus de programes amb la finalitat d’incentivar l’autoconsum energètic, tant en empreses, institucions públiques o residències, entre altres.

 
35 milions per a l'autoconsum a Catalunya

Dins d’aquests programes d’incentius, el programa amb major quantitat de diners destina, arribant als 215 milions, és el Programa 4, que posa el focus en les instal·lacions de plaques solars en les residències particulars.

Catalunya ha rebut més de 35 milions, una suma que s’ha repartit en dos àmbits: la instal·lació d’energia renovable, on s’ha proporcionat la majoria dels fons; i els elements d’emmagatzematge d’energia, que en major percentatge també estan sent subvencionats.

Quin tipus d'ajuda puc rebre?

Com a particular que decideixes instal·lar, sigui unes plaques solars o, bé, una bateria domèstica, pots triar en què mena de costos necessites aquesta ajuda. Aquestes subvencions no abasten tot el projecte d’instal·lació, però donen una embranzida econòmica en aquells punts on es cregui més necessari, com per exemple:

  • En el Sistema Elèctric general
  • La compra de l’equip o materials
  • Els costos d’execució tant de la instal·lació
  • Les obres civils que siguin necessàries per a poder dur a terme la instal·lació

En aquesta llista, que és major, no s’inclou els costos de l’IVA, ja que aquests sempre aniran a càrrec de l’usuari en qüestió.

Quants diners puc arribar a rebre?

Cada situación es diferente, pero se pueden resumir en cuatro grandes grupos:

  • Hogares que tienen una potencia pico menor de 10 kWp. En este caso, para la instalación de placas, se da un importe de 600€ para cada kWp. Para las baterías, este importe baja hasta los 490 €.
  • Hogares que tienen una potencia mayor de 10 kWp. Aquí la ayuda aportada es de hasta 450€ por kWp instalado. 
  • Hogares que se encuentren en un solar no urbano con menos de 20.000 habitantes. Estos hogares deben añadir a la subvención 55€/kWp en la instalación, y 45 € por batería. 
  • Hogares que se encuentren en un solar urbano con menos de 5.000 habitantes. Estos hogares deben añadir a la subvención 55€/kWp en la instalación, y 45 € por batería. 

Dichas subvenciones son limitadas, ya que se otorgaran hasta que se agote el fondo recibido, y va en función del orden de presentación de la solicitud. ¡Si te interesa no tardes en informarte! Únete a la energía solar.

Altres notícies d'interès...